Terug naar Blogs
Blog Img

De impact van 5G op cybersecurity

De mobiele technologie 5G biedt in alle bedrijfstakken voordelen. Het biedt een hogere snelheid, meer capaciteit en een grotere betrouwbaarheid dan ooit. Bovendien biedt het ruimte voor allerlei innovaties. Dat brengt ook veiligheidsrisico's met zich mee. Wat moeten bedrijven doen op het gebied van cybersecurity met de komst van 5G?

Langzaam maar zeker wordt 5G ook in Nederland uitgerold. Het zal nog een tijd duren voordat het netwerk landelijk dekkend is en we kunnen profiteren van de maximale snelheid en capaciteit van de opvolger van 4G.

Kan 5G eenmaal volledig worden benut, dan biedt dat zowel voor consumenten als voor zakelijke gebruikers tal van voordelen. Niet alleen wordt het mogelijk in een paar seconden een complete film te downloaden, ook biedt het nieuwe netwerk veel kansen voor beter gebruik van Internet of Things-toepassingen. Denk aan sensoren om patiënten in de gaten te houden, om machines op afstand te monitoren of om de betrouwbaarheid van autonome voertuigen te verbeteren.

5G is niet alleen sneller, het netwerk heeft ook minder last van  latency(vertraging), gebruikt minder stroom dan 4G en maakt slimmer gebruik van de bandbreedte, wat de datakosten flink kan drukken door een beperktere druk op het netwerk. Bovendien kunnen er veel meer apparaten tegelijk op het 5G-netwerk zonder dat zich opstoppingen op het netwerk voordoen.

Meer knooppunten

Waarom is extra aandacht voor cybersecurity nodig in verband met 5G? Sommige risico's hebben te maken met het netwerk zelf. Zo bestaan 5G-netwerken uit meer knooppunten om het dataverkeer in goede banen te leiden. Al die knooppunten moeten worden gemonitord om de veiligheid op orde te houden.
De security-risico's die al jaren spelen, worden dankzij de mogelijkheden van 5G nog eens extra manifest. Botnet-aanvallen, DDoS-aanvallen en Man-in-the-Middle-aanvallen blijven een groot risico. Daarnaast zijn er zaken die nog meer specifiek voor 5G gelden. Zo isnetwork slicingeen interessante nieuwe mogelijkheid van 5G. Dit is een soort virtualisatie waarmee providers netwerkbronnen kunnen uitbreiden en opdelen voor specifieke toepassingen. Die 'slices' moeten goed van elkaar afgeschermd zodat ze elkaar bij een infectie niet kunnen besmetten. Naar verwachting zal het aantal apparaten dat straks via 5G verbonden is sterk zal toenemen. Die groei zit niet zo zeer in het aantal laptops, tablets, smartphones en smartwatches maar vooral in het aantal Internet of Things-apparaten. Die IoT-devices zijn niet altijd even goed beveiligd met alle risico's van dien.

Werk voor providers, fabrikanten en gebruikers

Telecomproviders hebben het nodige werk om te voorkomen dat zwakke plekken in het 5G-netwerk worden misbruikt. Daarnaast is er een rol weggelegd voor fabrikanten van apparatuur.  Ieder serieus bedrijf heeft cybersecurity hoog op de agenda staan en met de komst van 5G is dat alleen maar belangrijker geworden. Deze beveiligingsmaatregelen gelden extra wanneer je gebruik maakt van 5G.

  • Installeer op alle apparaten software die je beschermt tegen virussen en malware.

  • Gebruik een VPN om te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot je data en je online-activiteiten in de gaten kunnen houden.

  • Zorg dat iedereen sterke wachtwoorden gebruikt en moedig het gebruik van passwordmanagers aan.

    Let extra op de beveiliging van netwerkapparatuur en eventuele IoT-apparaten. Zorg dat apparaten die toegang hebben tot het internet en/of een bluetooth-verbinding hebben altijd de laatste update hebben (besturingssysteem, firmware en apps).

  • Schakel eventueel een derde partij in voor een gedegen cybersecurity-plan.